Składniki:
- 20 dag chałwy arachidowej
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 17 dag powideł śliwkowych
- 1 jajko
- ½ łyżeczki sody
- cynamon
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- bułka tarta
- tłuszcz
Syrop:
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki przegotowanej wody
Sposób wykonania:
- Chałwę rozkruszyć bo czym dodać do niej cukier, cukier waniliowy, sodę, powidła, jajka oraz cynamon.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę.
Powstałą masę przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec.
W między czasie z wody i cukru ugotować syrop, którym posmarować piekarnik zaraz po wyjęciu z piekarnika.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Lidia