Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piernik Ilony

Składniki:

  • miód 1/2 kg
  • mielony cynamon 1/2 opakowania
  • mielone goździki 1/2 łyżeczki
  • anyżek 1/2 łyżki
  • mąką żytnia 1 kg
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • spirytus 25 ml
  • orzechy posiekane 5 łyżek

    Sposób przyrządzenia:
    W garnuszku należy połączyć ze sobą miód i przyprawy, wszystko podgrzać
    jednocześnie co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu należy dodać miód
    do mąki i wyrobić ciasto, połączyć z sodą, jajkiem i spirytusem,
    ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekane,
    wcześniej sparzone orzechy. Blachę należy posmarować pszczelim woskiem,
    ewentualnie tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto tak, aby miało grubość
    około 3- 4 cm, piec około 60 minut w temperaturze 220 stopni.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *