Składniki:
- miód 1/2 kg
- mielony cynamon 1/2 opakowania
- mielone goździki 1/2 łyżeczki
- anyżek 1/2 łyżki
- mąką żytnia 1 kg
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- jajko 1 sztuka
- spirytus 25 ml
- orzechy posiekane 5 łyżek
Sposób przyrządzenia:
W garnuszku należy połączyć ze sobą miód i przyprawy, wszystko podgrzać
jednocześnie co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu należy dodać miód
do mąki i wyrobić ciasto, połączyć z sodą, jajkiem i spirytusem,
ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekane,
wcześniej sparzone orzechy. Blachę należy posmarować pszczelim woskiem,
ewentualnie tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto tak, aby miało grubość
około 3- 4 cm, piec około 60 minut w temperaturze 220 stopni.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos