Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony schab Kasi

Wypróbuj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pieczony schab. Lista zakupów: schab, czosnek, majeranek, tymianek. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Schab dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go oliwą z oliwek.
    Dodać tymianek, rozmaryn, majeranek i zioła prowansalskie.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować kilka godzin, a najlepiej całą noc.
    Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia.
    Wstawić od piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
    Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw, aby skórka lekko się przyrumieniała.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *