Przepis dla miłośników ryb. Tym razem pstrąg w roli głównej, Aby wykonać ten przepis oprócz ryby potrzebujesz: masła, cytryny, koperku i natki pietruszki.
Składniki:
- 2 pstrągi
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- ½ cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka koperku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ryby dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Natrzeć je oliwą z oliwek oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny.Do wnętrza każdej z ryb włożyć po kawałku masła.Umieścić również gałązki koperku i natki pietruszki.Tak przygotowane pstrągi ułożyć na kawałku folii aluminiowej.Ułożyć na nich jeszcze cytrynę pokrojoną na plasterki i całość szczelnie zawinąć.Tak przygotowane ryby wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Liczba porcji: 2