Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczony filet z flądry

Składniki:

  • 1 kg ryby filetów z flądry
  • 1 duża cebula
  • sok z cytryny
  • 1 ½  łyżeczki estragonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • utłuczony pieprz i liść laurowy

    Sposób przyrządzenia:
    Rybę umyć, oczyścić, osączyć na papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny i natrzeć estragonem, obłożyć obranymi cienkimi plastrami cebuli. Pozostawić na około 2 godziny. Przygotować żaroodporne natłuszczone połową porcji masła naczynie, ułożyć w nim rybę, posmarować pozostałym masłem i oprószyć utłuczonym pieprzem i liściem laurowym doprawić do smaku solą. Upiec w nagrzanym piekarniku. Gdy ryba się zrumieni posypać tartą bułką i jeszcze przez chwilę zapiekać. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ulubioną surówką. Dobrze też smakuje z sosem musztardowym lub francuskim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *