Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone soczyste żeberka

Baza najlepszych przepisów na potrawy z wieprzowiny. Dziś przepis na pieczone soczyste żeberka. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz: żeberek, cebuli, sos sojowego i ketchupu.   
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 6 cebul 
  • 2 łyżki oleju roślinnego 
  • ok. 200 ml ketchupu  
  • 3 łyżeczki sosu worcester 
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • 1/2 łyżeczki papryki 
  • sól
  • pieprz ziołowy
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie podzielić je na mniejsze porcję.
    Natomiast obraną cebulę drobno posiekać.
    Dodać do niej olej oraz ketchup.
    Wlać jeszcze sos Worcester oraz sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. 
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Marynować je około 2 godzin.
    Po tym czasie przełożyć żeberka razem z marynatą do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *