Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone pałki z kurczaka Anety

 
Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na pieczone pałki z kurczaka Anety. Do ich wykonania oprócz mięsa potrzebujesz: oliwy z oliwek, miodu, czosnku oraz rozmarynu.   
 

Składniki:

  • kilka pałek z kurczaka 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki tartego korzenia imbiru
  • 3 łyżki miodu naturalnego 
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie oliwę z oliwek wymieszać z sosem sojowym.
    Wlać jeszcze miód i ponownie wymieszać.
    Dodać starty imbir, granulowany czosnek oraz rozmaryn. 
    Doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Odstawić na kilka godzin.
    Po tym czasie ułożyć pałki z kurczaka na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *