Składniki:
- 24 skrzydełka
Marynata:
- pasta peperroni, ostra papryka w płatkach, pieprz w ilości wg preferencji smakowych
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, ostrym nożem podzielić na 3 części, końcówki odrzucić. Pozostałe części skrzydełek i zmiksowaną marynatę umieścić w grubej nylonowej torbie. Torbę zamknąć lub zawiązać. Odłożyć do lodówki na minimum 8 godzin. W tym czasie torbę kilkakrotnie odwracać. Po tym czasie porcje mięsa obsączyć z marynaty. Mięso piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż będą odpowiednio wypieczone.