Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone karczochy

 

Składniki:

 

  • 8 karczochów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwki

Sposób wykonania:
Czosnek przecisnąć przez praskę po czym wrzucić go do musztardy. Dodać jeszcze oliwę, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie karczochy oczyścić, odcinając wierzchnie twarde płatki a pozostałości nasmarować marynatą.
Przełożyć na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *