Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona pierś z kurczaka Bartłomieja

Znakomite przepisy na kurczaka. Musisz je wypróbować. Tym przepis na pieczoną pierś z kurczaka Bartłomieja. Lista zakupów: pierś z kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
    Wówczas wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Następnie dodać jeszcze zioła prowansalskie, słodką oraz ostrą paprykę.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć go do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *