Znakomite przepisy na kurczaka. Musisz je wypróbować. Tym przepis na pieczoną pierś z kurczaka Bartłomieja. Lista zakupów: pierś z kurczaka, zioła prowansalskie, czosnek i oliwa z oliwek.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.Wówczas wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodać jeszcze zioła prowansalskie, słodką oraz ostrą paprykę.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i przełożyć go do naczynia żaroodpornego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Liczba porcji: 4