Składniki:
- 0,5 l słodkiej śmietanki
- ½ szkl. mąki krupczatki
- 4 jajka
- Kieliszek rumu
- Szczypta soli
- ½ szkl. cukru pudru
- sok z cytryny
- skórka starta z cytryny
- konfitura z wiśni
Sposób wykonania:
- Śmietankę wymieszać razem z mąką po czym na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas ubijając i gotować około 3 minut.
Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać żółtka roztrzepane z solą, skórkę z cytryny, rum oraz białka ubite razem z cukrem.
Całość delikatnie połączyć.
Z powstałego ciasta nakładać na blasze małe [porcje ciasta.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem każdy krążek posmarować konfiturą wiśniową.