Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z sosem pomidorowym Kasi

Klasyczny przepis na makaron penne z sosem pomidorowym. Aby go wykonać potrzebujesz: makaronu penne, przecieru pomidorowego, czosnku i cebuli. 
 

Składniki:

  • ½ op makaronu penne
  • 200 ml przecieru pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować najlepiej według opisu na opakowaniu. 
    W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko przesmażyć po czym dodać przecier pomidorowy.
    Wlać jeszcze wino i trzymać na ogniu, aż sos zgęstniej.
    Doprawić go do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotowy makaron odcedzić i wymieszać razem z sosem.
    Przed podaniem oprószyć suszoną bazylią.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *