Kolejna propozycja na znakomity makaron. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Penne z sardynkami. Do jego wykonania potrzebujesz: makaronu, sardynek w oleju, przecieru pomidorowego oraz czosnku.
Składniki:
- 400 g makaronu penne
- 1 puszka sardynek w oleju
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 puszka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.W między czasie obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Razem przesmażyć po czym dodać rozdrobnione sardynki.Podlać całość winem i trzymać na małym ogniu, aż wino odpruje.Wówczas dodać przecier pomidorowy.Dokładnie wymieszać, trzymać chwilę na ogniu po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do sosu.Całość delikatnie przemieszać.
Liczba porcji: 4