Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Penne z sardynkami

Kolejna propozycja na znakomity makaron. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Penne z sardynkami. Do jego wykonania potrzebujesz: makaronu, sardynek w oleju, przecieru pomidorowego oraz czosnku. 
 

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka przecieru pomidorowego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie  obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Razem przesmażyć po czym dodać rozdrobnione sardynki.
    Podlać całość winem i trzymać na małym ogniu, aż wino odpruje.
    Wówczas dodać przecier pomidorowy.
    Dokładnie wymieszać, trzymać chwilę na ogniu po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do sosu.
    Całość delikatnie przemieszać.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *