Składniki:
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- 3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzać olej.
Wówczas wrzucić na niego listek laurowy, ziarna kolendry oraz rozgnieciony czosnek.Całość wymieszać po czym dodać pokrojone pieczarki.
Trzymać na ogniu ok. 5-6 min cały czas mieszając.
Po tym czasie zdjąć z ognia do ostygnięcia, wyjąć listki laurowe.
W między czasie obrać pomarańcze ze skórki.
Wrzucić ją na osolony wrzątek na ok. 2-3 min. po czym odsączyć i pokroić w cienkie paski.
Następnie ziarna sezamu uprażyć na rozgrzanej patelni i łyżkę nasion dodać do pieczarek.
Dodać jeszcze skórkę z cytryny i sok z pomarańczy.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę.
Na koniec dodać resztę sezamu i listki kolendry.
Już nie miksować a delikatnie wymieszać aby ziarenka sezamu były wyczuwalne.
Liczba porcji: 5