Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta z pieczarek, pomarańczy i sezamu

 

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzać olej.
    Wówczas wrzucić na niego listek laurowy, ziarna kolendry oraz rozgnieciony czosnek.

    Całość wymieszać po czym dodać pokrojone pieczarki.
    Trzymać na ogniu ok. 5-6 min cały czas mieszając.
    Po tym czasie zdjąć z ognia do ostygnięcia, wyjąć listki laurowe.
    W między czasie obrać pomarańcze ze skórki.
    Wrzucić ją na osolony wrzątek na ok. 2-3 min. po czym odsączyć i pokroić w cienkie paski.
    Następnie ziarna sezamu uprażyć na rozgrzanej patelni i łyżkę nasion dodać do pieczarek.
    Dodać jeszcze skórkę z cytryny i sok z pomarańczy.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na gładką pastę.
    Na koniec dodać resztę sezamu i listki kolendry.
    Już nie miksować a delikatnie wymieszać aby ziarenka sezamu były wyczuwalne.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *