Nie wiesz co przygotować z bakłażana? Wypróbuj przepis na pyszne panierowane plastry z bakłażana. Lista zakupów: bakłażan, jajko i bułka tarta.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szkl bułki tartej
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Bakłażana dokładnie umyć i pokroić na niezbyt cienkie platery.Oprószyć je solą i odstawić , aby ociekły z nadmiaru płynu.Następnie oprószyć je jeszcze pieprzem i ostrą papryką.Tak przygotowane obtoczyć w mace.Strzepać jej nadmiar po czym zanurzyć w roztrzepanym jajku.Na koniec obtoczyć w bułce tartej.Gotowe plastry bakłażana kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 6