Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panierowany bakłażan Kasi

Nie wiesz co przygotować z bakłażana? Wypróbuj przepis na pyszne panierowane plastry z bakłażana. Lista zakupów: bakłażan, jajko i bułka tarta. 
 

Składniki:

  • 1 bakłażan 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 szkl bułki tartej 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana dokładnie umyć i pokroić na niezbyt cienkie platery.
    Oprószyć je solą i odstawić , aby ociekły z nadmiaru płynu.
    Następnie oprószyć je jeszcze pieprzem i ostrą papryką.
    Tak przygotowane obtoczyć w mace.
    Strzepać jej nadmiar po czym zanurzyć  w roztrzepanym jajku.
    Na koniec obtoczyć w bułce tartej.
    Gotowe plastry bakłażana kłaść na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *