Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paj z jabłkek

Składniki:


• 5 dużych kwaśnych jabłek (reneta)
• 200g mąki
• 100g cukru pudru
• 1 jajo
• 100g masła lub margaryny
• 4 łyżki kwaśnej śmietany
• 100g cukru
• płaska łyżeczka cynamonu
• szczypta gałki muszkatołowej
• 50g masła do jabłek

Przygotowanie:
Z mąki, cukru pudru, masła, jaja i śmietany przygotować ciasto. Podzielić na dwie części i oziębić. Połowę ciasta wyłożyć na talerz blaszany lub formę do tartoletki.
Jabłka obrać, podzielić na ósemki i ułożyć na przygotowanym cieście, posypać cukrem kryształem, cynamonem, gałką muszkatołową. Na jabłka położyć wiórki masła i przykryć drugim plackiem.
Zlepić dokładnie brzegi i wstawić na 40 minut do średnio gorącego piekarnika. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *