Pitaja to rośliny występujące w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej. Kaktusy te to typowe epifity, wspinające się po drzewach i skałach. Łodyga wytwarza korzenie powietrzne. Kwiaty są bardzo duże, nocne. Rodzaj ten obejmuje także gatunki mające jadalne owoce, które często występują w handlu pod nazwą pitaja lub pod angielskimi nazwami dragonfruit lub pitahaya.Pod grubą skórką z łuskowatymi wyrostkami (koloru od żółtego do czerwonego) znajduje się jadalny biały miąższ z również jadalnymi czarnymi nasionami. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i kroić w plastry. Posiada słodkawy, aromatyczny, orzeźwiający smak. Wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek owocowych, lodów, deserów.
Gatunki zaliczane do tego rodzaju:
Hylocereus lemairei
Hylocereus minutiflorus
Hylocereus polyrhizus, dragonfruit
Hylocereus triangularis
Hylocereus undatus, pitaja, dragonfruit, pitaya, pitahaya
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi