Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- ¾ szkl. cukru pudru
- 8 żółtek
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/3 szkl. sklarowanego masła
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- ½ szkl. rodzynek
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukru wymieszać z ciepłym mlekiem, odstawić do wyrośnięcia,
W między czasie żółtka utrzeć z reszta cukru i cukrem waniliowym.
Następnie gdy roztwór drożdżowy wyrośnie dodać do niego mąkę, masę żółtkową oraz sól.
Całość dokładnie wyrobić.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze ciepłe masło i wyrabiać dokładnie wymieszania się składników.
Pod koniec wymieszać jeszcze w ciasto rodzynki.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić jeszcze na tarce w ciepłe miejsce.
Na koniec wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160stopni i piec około 1 godzinę.