Składniki:
• 4 pstrągi
• 4 gałązki natki pietruszki
• 4 plasterki cebuli
• 6 łyżek oleju
• sok z cytryny
• łyżeczka soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/4 łyżeczki zmielonego kminku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać ze sobą: olej, sok z cytryny, łyżeczkę soli, pieprz i kminek. Po wymieszaniu odstawić. Ryby wypatroszyć, zostawiając głowy i ogony, dokładnie wypłukać, osuszyć. Włożyć do przygotowanej marynaty. Pozostawić na minimum 2 godziny, kilkakrotnie w niej obracając. Wyjąć pstrągi z marynaty. Do każdej ryby włożyć gałązkę natki pietruszki i plasterek cytryny. Grillować na rozgrzanym grillu około 15 minut, smarując kilkakrotnie marynatą. Podczas grillowania obrócić tylko raz. Podawać z pieczywem i sałatką.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.