Fajny pomysł na urozmaicenie omletu. Dziś podaliśmy go razem z zielonym groszkiem. Pycha!. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jajek, odrobiny mleka, masła noi oczywiście zielonego groszku.
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek pełnego mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ puszki zielonego groszku konserwowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Groszek dokładnie odsączyć na sicie.Wrzucić go do rondelka.Oprószyć cukrem i lekko przesmażyć.Wówczas zdjąć go z ognia i trzymać w cieple.Do miseczki wbić jajka.Dodać do nich mleko i razem roztrzepać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Gotową masę jajeczną wylać na patelnie z rozgrzanym masłem.Trzymać na ogniu podwadzając brzegi, aż jajka zaczną się ścinać.Wówczas rozłożyć na nim groszek, złożyć na pół i dosmażyć.
Liczba porcji: 4