Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z zielonym groszkiem Dagmary

Fajny pomysł na urozmaicenie omletu. Dziś podaliśmy go razem z zielonym groszkiem. Pycha!. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jajek, odrobiny mleka, masła noi oczywiście zielonego groszku. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek pełnego mleka 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ puszki zielonego groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Groszek dokładnie odsączyć na sicie.
    Wrzucić go do rondelka.
    Oprószyć cukrem i lekko przesmażyć.
    Wówczas zdjąć go z ognia i trzymać w cieple.
    Do miseczki wbić jajka.
    Dodać do nich mleko i razem roztrzepać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Gotową masę jajeczną wylać na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Trzymać na ogniu podwadzając brzegi, aż jajka zaczną się ścinać.
    Wówczas rozłożyć na nim groszek, złożyć na pół i dosmażyć.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *