Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Napój kwas chlebowy Iwony

Składniki:

  • 2 kromki żytniego razowego chleba
  • kawałeczek drożdży
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • 5 szklanek wody

    Sposób przyrządzenia:
    Chleb pokroić w kostkę, włożyć  do piekarnika i wysuszyć, zalać gorącą przegotowaną wodą, gdy płyn wystygnie dodać kawałeczek drożdży wymieszanych z cukrem i odrobiną wody, dodać resztę cukru . Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce, następnie przelać do butelek, dodać rodzynki i zostawić na 3 dni w chłodnym miejscu. Schłodzone podawać do picia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *