Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Naleśniki z farszem z suszonych grzybów

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

    Farsz:

  • 19 dkg suszonych grzybów
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz

    Sos:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki i koperek

    Sposób przyrządzenia:
    Do miski wybić jajka, dodać mleko i sól, dokładnie wymieszać, dodać wodę, zmiksować. Gorącą patelnię cienko nasmarować tłuszczem (kawałkiem słoniny nabitym na widelec), wlać ciasto, poruszając patelnia rozprowadzić ciasto na całej powierzchni patelni. Smażyć do momentu aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, obrócić i dopiec. Wykładać na talerz odwrócony do góry dnem. Grzyby namoczyć w wodzie na 12 godzin. Namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać grzyby, całość lekko zrumienić, schłodzić. Tak przygotowane grzyby z cebulką wymieszać z jajkiem i śmietaną, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz rozkładać na naleśnikach i zwijać je w rulon jak na fotografii. Podawać polane śmietaną wymieszaną z zieleniną.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *