Pięknie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące naleśniki z bananami i miętą. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: jajek, mleka, mąki, bananów oraz mięty.
Składniki:
- 1 banan
- garść świeżych listków mięty
- 3 jajka
- 3 szkl mąki
- 2 ½ szkl mleka
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko.Wbić do niego jajka i razem roztrzepać.Wówczas wsypać mąkę przesianą ze szczyptą soli.Dodać jeszcze cukier i razem dokładnie wymieszać na gładkie jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Gdyby ciasto wyszło za rzadkie dodać jeszcze odrobinę mąki, a gdy za gęste odrobinę mleka.Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.Jeśli mamy dobrą patelnie, możemy z niego całkowicie zrezygnować.Z ciasta smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor.Natomiast banan obrać i pokroić na plasterki.Ułożyć je na usmażonym naleśniki.Położyć jeszcze kilka listków mięty i całość zawinąć z trójkąt.
Liczba porcji: 4