Składniki:
- 60 g świeżych listków bazylii
- 80 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 35 g orzeszków piniowych
- 60 g startego parmezanu
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Pesto najlepiej przygotowywać w moździerzu.Wtedy uzyskamy naprawdę aromatyczne pesto.Jeśli jednak nie mamy na to czasu można przygotować go za pomącą blendera.Listki bazylii opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do moździerza.Dodać do nich obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Polać całość oliwą, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zacząć ucierać.W trakcie mieszania gdy składniki zaczną się mieszać dodać jeszcze posiekane orzeszki.Następnie wrzucić starty parmezan.Całość ucierać tak długo, aż otrzymamy gładkie, jednolite pesto.
Liczba porcji: 4