Składniki:
- masło 1 kostka
- mleko 1/2 l
- cukier 1/2 szklanki
- kakao 3 łyżki
- jajka 4 sztuki
- mąka 2 szklanki
- proszek do pieczeni 2 łyżki
- aromat do ciasta
Sposób przyrządzenia:
Masło wraz z mlekiem, cukrem oraz kakao podgrzewamy do rozpuszczenia się
składników, następnie odlewamy 1/2 szklanki, żeby później zrobić polewę.
Po wystudzeniu przygotowanej masy dodajemy do niej bardzo powoli mąkę,
proszek do pieczenia, żółtka jaj oraz przyprawy, po czym bardzo
dokładnie mieszamy w jedną stronę. Następnie ubijamy pianę z białek
jajek wraz ze szczyptą soli i dodajemy ją do masy, wszystko razem
delikatnie mieszamy ze sobą w jedną stronę. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika- temperatura 180 stopni. Pieczemy około 50- 60 minut, do
momentu aż ciasto zacznie odchodzić od blachy.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos