Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mocno kakaowe gofry

Mix kolorów i smaków. Pyszności na deser, które poleca pychotka.pl. Dziś przepis na mocno kakaowe gofry. Aby je przyrządzić potrzebujesz: kakao, mleka, jajka oraz mąkę. Dodatkowo do podania lody i polewa czekoladowa. 
 

Składniki:

  • 2 czubate łyżki kakao
  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • ½  szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • czekoladowe lody
  • polewa czekoladowa 

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
    Dodać kakao i razem przemieszać.
    Natomiast do rondelka wlać mleko.
    Wrzucić do niego masło i podgrzewać, aż masło się roztopi.
    Wówczas zdjąć z ognia i przelać do mąki z dodatkami.
    Dodać jeszcze żółtka i całość dokładnie wymieszać.
    Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.
    Podawać z gałką lodów czekoladowych, polane polewa czekoladową. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *