Mix kolorów i smaków. Pyszności na deser, które poleca pychotka.pl. Dziś przepis na mocno kakaowe gofry. Aby je przyrządzić potrzebujesz: kakao, mleka, jajka oraz mąkę. Dodatkowo do podania lody i polewa czekoladowa.
Składniki:
- 2 czubate łyżki kakao
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru
- ½ szklanki mleka
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- czekoladowe lody
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
-
Do miski przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.Dodać kakao i razem przemieszać.Natomiast do rondelka wlać mleko.Wrzucić do niego masło i podgrzewać, aż masło się roztopi.Wówczas zdjąć z ognia i przelać do mąki z dodatkami.Dodać jeszcze żółtka i całość dokładnie wymieszać.Na koniec dodać białka ubite na sztywna pianę.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z gotowego ciasta smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy.Podawać z gałką lodów czekoladowych, polane polewa czekoladową.
Liczba porcji: 6