Nie wiesz co przygotować na obiad? Wykonaj prosty przepis na mielone z ryżem i kapustą.
Pozostałe składniki przepisu: jajka, czosnek, cząber, bułka tarta.
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa z wieprzowiny
- 1 woreczek ryżu
- ½ główki kapusty pekińskiej
- ½ łyżeczki cząbru
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
-
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.Następnie do miski przełożyć mięso mielone.Dodać do niego drobno poszatkowaną kapustę.Wbić jajka i wrzucić cząber oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Na koniec dodać jeszcze ugotowany ryż oraz bułkę tartą.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Z powstałej masy formować owalne kotlety.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.Smażyć z obu stron na zloty kolor.
Liczba porcji: 4