Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mielone szaszłyki Dagmary

Kolejna propozycja na znakomite szaszłyki. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Mielone szaszłyki Dagmary. Przepis zawiera: mięsa mielone, czosnek, cebulę i natkę pietruszki. 
 

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 papryczki chilii
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso mielone przełożyć do miski.
    Dodać do niego obraną cebule drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie wrzucić jeszcze posiekana natkę pietruszki, bazylię i oregano.
    Wbić jajko i dodać bułkę tartą.
    Dodać jeszcze posiekane papryczki chili oraz curry.
    Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
    Wówczas doprawić ja jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Forować z niej wałeczki, które nabijać na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *