Kolejna propozycja na znakomite szaszłyki. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Mielone szaszłyki Dagmary. Przepis zawiera: mięsa mielone, czosnek, cebulę i natkę pietruszki.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 2 papryczki chilii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso mielone przełożyć do miski.Dodać do niego obraną cebule drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Następnie wrzucić jeszcze posiekana natkę pietruszki, bazylię i oregano.Wbić jajko i dodać bułkę tartą.Dodać jeszcze posiekane papryczki chili oraz curry.Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.Wówczas doprawić ja jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Forować z niej wałeczki, które nabijać na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4