Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z agrestu Weroniki

Znakomity przepis na dżem z agrestu, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz tylko: agrestu oraz cukru.
 

Składniki:

  • 1 kg agrestu
  • 30 dag cukru

Sposób wykonania:

  1. Agrest dokładnie umyć, odrywając brązowe szypułki.

    Przekroić je na połówki po czym wrzucić do garnka i zasypać cukrem.

    Odstawić na około 1 godzinę, aż zaczną puszczać sok.

    Wówczas postawić garnek na małym ogniu.

    Dość często mieszając gotować około 2 godzin, aż powstanie gładki, jednolity dżem.

    Gotowy przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików.

    Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia dnem do góry.

Liczba porcji: —

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *