Składniki:
•
• 1/2 l kwaśnej śmietany
• kostka margaryny
• 5 jaj
• 3 łyżki kakao
• szklanka cukru
• cukier waniliowy lub zapach
• 5 dag rodzynek
• 2 paczki herbatników
• galaretka owocowa, mogą też być owoce np. ananasy, truskawki itp.
Wykonanie:
Zagotować mleko. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać na gotujące mleko. Poczekać aż się zrobi serek, następnie go odcedzić.
Rozetrzeć serek z margaryną i cukrem na puszystą masę.Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej cukier waniliowy lub zapach i rodzynki.
Małą tortownicę wyłożyć herbatnikami. Dobrze jest na spód położyć folię aluminiową.Na herbatniki wyłożyć ciemną masę. Na tą jasną.
Następnie układamy owoce. Wstawiamy do lodówki. Robimy galaretkę w mniej więcej 2/3 wody z tego co w przepisie, gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy nią sernik.
Smacznego.