Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek po cygańsku z orzechami

Składniki:

  • wafel wielkości blachy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • skórka starta z ½ cytryny
  • ½ szkl. maki
  • 5 dag rodzynek
  • 19 dag suszonych śliwek
  • 10 dag orzechów
  • 1 białko
  • 10 dag cukru

Sposób wykonania:

  1. Blachę wyłożyć waflem.
    Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem oraz skórką z cytryny po czym dodać sok cytrynowy, mąkę, posiekane orzechy oraz śliwki wymieszane z mąką.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Całości przelać na wafel, wstawić do piekarnika i upiec.
    W między czasie z białka i cukru ukręcić lukier i polać nim ciasto przed podaniem.

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *