Składniki:
- 1 szkl mąki
- 1 szkl cukru
- 5 jaj
- 5 dag orzechów
- 10 dag rodzynków
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Wafle tortowe
- 1 białko
- ¾ szkl cukru pudru
- sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
- Do żółtek dodać cukier i 2 łyżki zimnej wody, dokładnie utrzeć.
Natomiast białka ubić na sztywną pianę, która dodać do masy żółtkowej.
Wrzucić jeszcze bakalie wymieszane z mąką i całość dokładnie wymieszać.
Wafle rozłożyć w tortownicy i wylać na nie mazurkową masę.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec na złoto.
W miedzy czasie białko z dodatkiem cukru utrzeć na gładki biały lukier po czym wymieszać go z sokiem z cytryny.
Po upieczeniu ciasta udekorować nim mazurek.
Liczba porcji: 9