Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mazurek czekoladowy

Składniki:


ciasto:
• 25 dag krupczatki
• 18 dag masła
• 10 dag cukru pudru
• 2 żółtka
warstwa czekoladowa:
• 4 jaja
• 25 dag cukru
• 25 dag czekolady
• 12 dag mąki krupczatki
• 12 dag rodzynków
• 12 dag migdałów
lukier:
• 50 dag cukru w kostkach
• łyżeczka octu 6-proc.
• szklanka wody
• kieliszek rumu koniaku lub soku ze świeżej cytryny

Wykonanie:
Cukier puder utrzeć z żółtkami na pianę.
Dodać masło i jeszcze ucierając wsypać mąkę.
Zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i ułożyć na natłuszczonej blasze, podpiec na jasnozłoty kolor i pozostawić na blasze. Przygotować warstwę czekoladową: 4 jaja utrzeć z cukrem, po czym dodać płynną, lecz nie gorącą czekoladę i przez 15 minut ucierać, następnie dodać opłukane i osuszone ściereczką rodzynki oraz zmielone migdały.
Masę tę równomiernie rozsmarować na podpieczonym spodzie i ponownie wsunąć do średnio gorącego piekarnika na 20 – 25 minut. Gdy mazurek wystygnie, najlepiej nazajutrz, polukrować go i przybrać skórką pomarańczową lub migdałami i połówkami orzechów.
Aby sporządzić lukier – cukier w kostkach zalać szklanką wody z octem i gotować, aż będzie ciągnąć się "nitką".
Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, i przelać do glinianej miseczki.
Ucierać szybko drewnianym wałkiem lub tłuczkiem, a po kilku minutach powstanie gładka masa, którą należy "uszlachetnić" rumem, koniakiem lub sokiem z cytryny.

1 comment for “Mazurek czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *