I kolejny przepis na potrawę z grilla. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy kurczaka. Marynowana pierś z kurczaka na grill. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, czosnku, oliwy, bazylii oraz natki pietruszki.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 szkl. wytrawnego wermutu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze porcję.Lekko rozgnieść je ręką.Natomiast do rondelka wlać wino.Dodać do niego obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze oliwę, posiekaną bazylię, natkę pietruszki oraz cebulę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Wstawić do lodówki na około 3 godziny.Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i piec na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 6