Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marcepan

Składniki:


Masa serowa:
• 15 dag kasi
• 80 dag twarogu tłustego
• 6 jajek
• 1,5 szk cukru
• 1 łyżka mąki ziemiaczanej
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
• 4 jaja
• 25 dag maku
• 4 łyżki mąki
• 35 dag cukru
• 6,5 dag kasi
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropli aromatu migdałowego

• Polewa czekoladowa
• kasia do posmarowania formy,
• wiórki kokosowe do posypania.

Wykonanie:
1.Twaróg utrzeć lub 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka z cukrem utrzeć na pianę, dodawać po łyżce ser, a na końcu stopioną kasię.
Wszystko ucierać tak długo, aż powstanie puszysta masa.
2.Ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
3.Wypłukany,sparzony i odsączony mak przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach.
4. Do maku dodawać kolejno: żółtka utarte z cukrem, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopioną kasię, a na końcu ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać na pulchną masę.
5.Wysoką prostokątną formę posmarować kasią i wlewać do niej na przemian 3 łyżki masy serowej i 3 łyżki masy makowej.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190stopni około 50min..
7.Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

1 comment for “Marcepan

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *