Składniki:
• 1/2 łyżeczki startej wanilii
• 3/4 szklanki chudego mleka
• 6 listków białej żelatyny
• 3 łyżki jasnego miodu
• 2 białka
• 1 limonka
• 2 owoce mango
• 1 szklanka odtłuszczonej śmietanki
Wykonanie:
W małej miseczce zalać mlekiem startą wanilię.
Białka z miodem zmiksować na gęsty krem.
Dodać otartą skórkę z limonki i nasączoną w mleku wanilię.
Wymieszać.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić, podgrzewając na wolnym ogniu.
Wymieszać z kremem. Poczekać aż wystygnie i zgęstnieje.
Ubić na sztywno śmietankę i połączyć z kremem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Mango obrać, z jednego skroić miąższ w cząstki, z drugiego przetrzeć przez sito, skropić sokiem z limonki. Schłodzić. Piure z mango udekorować kremem waniliowym i cząstkami mango.
1 comment for “Mango z kremem waniliowym”