Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 1/4 szkl. maku
- 2 żółtka
- pół kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Wówczas dodać masło i razem posiekać.
Następnie dodać jeszcze mak, śmietanę i żółtka.
Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, które wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować go na niezbyt gruby placek.
Powycinać z niego formakami ciastka. Jeśli nie mamy możemy użyć do tego zwykłej szklanki.
Przełożyć ciasteczka na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż ciasta nabiorą złotego koloru.
Liczba porcji: 6