Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, schłodzić pod bieżącą wodą i osączyć. Warzywa umyć, obrać i pokroić w cieniutkie paseczki, dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, oliwę, osolić i dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Pieczarki umyć, oczyścić i drobno posiekać, podlać winem. Dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sproszkowaną paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron włożyć do naczynia żaroodpornego , zalać śmietaną, dusić jeszcze kilka minut, dodać warzywa i pieczarki. Wymieszać delikatnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiec w temperaturze 180 stopni C, około 25 minut. Można podać starty ostry żółty ser na osobnym talerzyku. Podawać z ulubioną surówką.