Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z sosem z boczku i szałwią.

Skład:

  • 40dkg makaronu świderki
  • sól
  • 20dkg kapusty włoskiej
  • 4 listki szałwii
  • 20dkg krojonego bekonu
  • 5 łyżek oleju
  • pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 15dkg słodkiej śmietany

Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Kapustę pokroić w wąskie, krótkie paseczki i obgotować ok 4 min w osolonej wodzie. Szałwię umyć i pokroić w paseczki. Bekon pokroić w paseczki i wysmażyć na patelni a potem go wyjąć. Rozgrzać olej , obsmażyć szybko paski szałwii i wyjąć. Włożyć do tego oleju kapustę i dusić, tak aby była krucha. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Na końcu dodać bekon i szałwię. Wymieszać z makaronem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *