Skład:
- 40dkg makaronu świderki
- sól
- 20dkg kapusty włoskiej
- 4 listki szałwii
- 20dkg krojonego bekonu
- 5 łyżek oleju
- pieprz
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 15dkg słodkiej śmietany
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować. Kapustę pokroić w wąskie, krótkie paseczki i obgotować ok 4 min w osolonej wodzie. Szałwię umyć i pokroić w paseczki. Bekon pokroić w paseczki i wysmażyć na patelni a potem go wyjąć. Rozgrzać olej , obsmażyć szybko paski szałwii i wyjąć. Włożyć do tego oleju kapustę i dusić, tak aby była krucha. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Na końcu dodać bekon i szałwię. Wymieszać z makaronem.