Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z kurkami Jowity

Przepis dla miłośników grzybów. Tym razem kurki podane z makaronem. Do wykonania przepisu potrzebujesz: makaronu, kurek, cebuli, śmietany i białego wina. 
 

Składniki:

  • 50 dag kurek
  • ½ op makaronu 
  • 1 cebula
  • ½  szkl śmietany
  • ½  szkl białego wina
  • 1 szkl bulionu
  • 1 łyżka masła 
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie oczyścić kurki.
    Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości. 
    Następnie obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Lekko przesmażyć i dodać grzyby.
    Chwilę trzymać na ogniu po czym wlać bulion oraz wino.
    Dusić na małym ogniu do miękkości grzybów.
    Wówczas zalać całość śmietaną.
    Gotować ostanie 3 minuty i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Gotowy makaron odcedzić i wymieszać z sosem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *