Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g makaronu rurki
- 150 g świeżych kurek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka lub cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki białego wina lub wody
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę umyć, odciąć końce. Wodę zagotować w dużym garnku, osolić, włożyć fasolę, gotować ok. 10 min na półtwardo. Wyjąć, natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok. 15 minut, (także al dente), odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, większe poprzekrawać. Cebulkę i czosnek obrać, drobno pokroić. Olej i masło rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i mieszając smażyć ok. 5 minut. Dołożyć fasolkę, wlać białe wino lub wodę. Szybko zagotować, wymieszać z natką i makaronem. Przyprawić pieprzem.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus