Składniki:
-
- 35 dag makaronu kokardki
- 30 dag młodej cukini
- 3 małe dojrzałe pomidory
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka listków bazyli
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cukinię wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć w gotującej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki. Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej ząbkiem czosnku. W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu. Kilka pozostałych listków bazyli pokroić (posiekać) w między czasie, celem użycia do posypania całości. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazylii.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus