Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron kokardki z cukinią

Składniki:

    • 35 dag makaronu kokardki
    • 30 dag młodej cukini
    • 3 małe dojrzałe pomidory
    • 1 cebulka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka  listków bazyli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
    • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Cukinię wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć w  gotującej wodzie, zdjąć z nich skórkę i pokroić w długie drobne kawałki. Obrać cebulkę, wypłukać a następnie pokroić ją na bardzo drobne kawałki wspólnie z oczyszczonym wcześniej ząbkiem czosnku. W rondlu umieścić masę cebuli i czosnku i na małej ilości oliwy delikatnie wspólnie przyrumienić, następnie dodać kabaczki, kilka listków bazylii i doprowadzić do zarumienienia się masy przez kolejne ok. 7-8 minut, dodać odrobinę pieprzu oraz soli, całość dokładnie aczkolwiek delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać pokrojone pomidory kontynuować gotowanie na intensywnym płomieniu celem odparowania wody i zagęszczenia sosu. Pamiętać o częstym mieszaniu. Kilka pozostałych listków bazyli pokroić (posiekać) w między czasie, celem użycia do posypania całości. W dużej ilości posolonej wody ugotować makaron kokardki, odcedzić, wymieszać wspólnie z przygotowanym sosem, rozłożyć na talerze i na samym końcu posypać posiekanymi listami bazylii.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *