Makaron z grzybami po nelsońsku
Składniki:
- 2 dag grzybów suszonych (lub 20 dag pieczarek)
- 20 dag makaronu
- 2 cebulę (15 dag)
- 2 łyżki masła
- 4 jaja
- 10 dag tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- 1 szklanka śmietany
- 1 ogórek kwaszony (10 dag)
- 1 łyżka tłuszczu do naczynia
Sposób przyrządzenia:
Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody (2 godz), ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (wywaru nie wylewać), pokroić w paski. (Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki). Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą. Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.