Bez pieczenia !!!
Składniki:
masa:
– 1/2 kg masła,
– 1 cukier waniliowy,
– 5 jajek,
– 10 łyżek cukru kryształu
inne:
3 duże paczki biszkoptów,
– ok 1/2 l soku ananasowego,
– sok z 2-3 cytryn, ananasy z puszki, galaretka owocowa.
Wykonanie:
Mieszamy sok ananasowy z cytrynowym. Na dużej tortownicy układamy namoczone wcześniej w przygotowanym soku biszkopty. Po ułożeniu z nich warstwy na spodzie tortownicy, nakładamy na nie część masy przygotowanej w następujący sposób. Masło ucieramy mikserem do białości. Nadal ucierająć dodajemy do niego powoli ubitą zimną mase jajeczną. Wybieramy smak masy.
Układamy owoce, najlepiej ananasy, które zalewamy żółtą ( najlepiej ananasową jeśli to możliwe ) tężejąca galaretką.
Maczaniec przechowujemy w lodówce przez 2-3 godziny, później w chłodnym miejscu. Uwagi: zamiast ananasów (soku, owoców, galaretki) możemy przygotować z zupełnie innych owoców np. truskawek, Biszkopty okrągłe sa bardziej wydajne w przygotowaniu tego ciasta.