Składniki:
- 80 ag łososia
- 2 cebule
- 2 szkl wody
- ½ szkl soku z cytryny
- ½ szkl octu
- 1 listek laurowy
- ½ łyżeczki ziarenek kolendry
- ½ łyżeczki ziaren gorczycy
- 1 goździk
- kilka ziaren pieprzu
- 1 łyżka soli
Sposób wykonania:
Łososia podzielić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą.
Przełożyć je do rondelka.
Dodać plastry cebuli i zalać całość wodą, aby ryba cała była nią przykryta.
Trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Po tym czasie be odcedzić i przełożyć do salaterki.
Natomiast do wywaru dodać listek laurowy, pieprz, goździki, kolendrę, gorczycę, ocet oraz sok z cytryny.
Całość wymieszać i gotować jeszcze 3 minuty.
Jeszcze ciepłym wywarem zalać rybę, a gdy ostygnie wstawić do lodówki na całą noc.