Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lekki krem z porzeczkami

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szczypty soli
  • jajko
  • ½ szkl soku porzeczkowego
  • porzeczki

    Sposób wykonania:
    Kasze zalać mlekiem z dodatkiem  szczypty cukru i soli.
    Trzymać na małym ogniu do miękkości kaszy po czym zestawić z ognia do ostygnięcia.
    W miedzy czasie żółtko utrzeć z resztą cukru a białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Następnie kasze ubijać mikserem aby stała się puszysta, wówczas nie przerywając ubijania dodawać żółtko oraz sok.
    Gdy składniki się połączą dodać pianę z białek, delikatnie połączyć.
    Przełożyć do pucharków, udekorować porzeczkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *