Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Legumina z bułki tartej i konfitury

Składniki:

  • 1 szkl. tartej bułki
  • ¼ koski masła
  • ½ szkl. śmietanki
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • łyżeczka cukru pudru do białek
  • 1 szkl. powideł truskawkowych 
  • łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • gęsta kwaśna śmietana
  • masło do formy

    Sposób wykonania:
    Masło roztopić i gorącym zalać bułkę tartą.
    Doda jeszcze śmietankę wymieszać i odstawić aby bułka napęczniała.
    W między czasie białka z dodatkiem cukru ubić na sztywną pianę a żółtka również utrzeć razem z cukrem.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo powidła, skórkę oraz tartą bułkę.
    Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać piane z białek, delikatnie połączyć.
    Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *