Składniki:
- 1 szkl. tartej bułki
- ¼ koski masła
- ½ szkl. śmietanki
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru pudru
- łyżeczka cukru pudru do białek
- 1 szkl. powideł śliwkowych
- łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- gęsta kwaśna śmietana
- masło do formy
Sposób wykonania:
Masło roztopić i gorącym zalać bułkę tartą.
Doda jeszcze śmietankę wymieszać i odstawić aby bułka napęczniała.
W między czasie białka z dodatkiem cukru ubić na sztywną pianę a żółtka również utrzeć razem z cukrem.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo powidła, skórkę oraz tartą bułkę.
Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać piane z białek, delikatnie połączyć.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 30 minut.