Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łatwy śmietanowiec

Biszkopt: składniki:
• 1 ½ szklanki mąki pszennej
• 1 szkl. cukru
• 6 jajek
• 1 ½ łyżki octu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki oliwy (najlepiej z oliwek)

Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać . Żółtka wymieszać z octem, oliwą i proszkiem do pieczenia. Masę żółtkową wymieszać delikatnie z ubitą pianą z białek. Na końcu powoli dodawać przesianą mąkę .Piec na złoty kolor. Po ostudzeniu przekroić na dwie części.
Do przełożenia biszkoptu potrzebujemy:
• 2 galaretki (np. czerwona i zielona)
• 1-2 op. cukru waniliowego
• ½ małego opakowania żelatyny
• 4-5 połówek brzoskwiń według puszki (mogą tez być inne owoce sezonowe)
• 1 szkl. Śmietany.
Połówki brzoskwiń pokroić w kostkę i ułożyć na 1 części biszkoptu. Galaretki rozpuścić (w osobnych naczyniach) według przepisu.
Gdy stężeją pokroić w koskę i ułożyć miedzy kostkami brzoskwiń. 1 szklankę śmietany osłodzić do smaku cukrem kryształem, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. 1/2 opakowania żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Gdy przestygnie dodać do śmietany i dokładnie wymieszać mikserem. Kiedy całość zacznie tężeć zalać galaretki i przykryć 2 częścią biszkoptu. Dobrze schłodzić. Przed podaniem wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną i owocami.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez: Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *