Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak Piri-Piri (polecamy)

Danie pochodzące z portugalskich koloni w Afryce, doskonałe na grilla lub w domu do zrobienia w piekarniku. Uwaga ostre! Podajemy 7 różnych marynat w których można przyrządzić kurczaka.

Składniki:


• kurczak w kawałkach lub w całości

Marynata 1:
• Olej
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub suszone płatki chilli lub drobno posiekana paryczka chilli
• Sól

Marynata 2:
• olej
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz
• Papryka
• Wygnieciony czosnek
• Mielony imbir
• Sól

Marnata 3:
• Olej
• Ocet
• Pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Sól

Marynata 4:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Wyciśnięty czosnek
• Posiekana natka pietruszki
• Sól

Marynata 5:
• Olej
• Ocet
• Wytrawne sherry lub białe wino
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Wyciśnięty czosnek
• Świeżo mielony czarny pieprz
• Sól

Marynata 6:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Utarty czosnek
• Mielona kolendra,
• Mielony cynamon
• Mielony imbir
• Świeża lub suszona pietruszka lub oregano
• sól

Marynata 7:
• Olej lub masło
• Sok z cytryny lub limonki i/lub ocet
• Świeże zmielone papryczki chilli lub pieprz Cayenne lub czerwony pieprz lub płatki chilli
• Utarty czosnek
• Angostura bitters lub podobny
• Papryka
• Sól

Wykonanie:
Marynaty pozwalają na szerokie pole do popisu – ilości powinno się dobrać wg własnych upodobań.
Wymieszać wszystkie składniki razem w szklanym naczyniu można pozostawić marynatę na dzień lub dwa w lodówce, aby się przegryzła i nabrała smaku.

Kurczaka dzielimy na kawałki (lub pozostawiamy w całości, jeśli będziemy piec go w piekarniku) lub przygotowujemy na „motylka” – przecinamy kurczaka przez środek z jednej strony (od piersi) i rozkładamy go na płasko tak, aby pozostał w całości, można go „potraktować” młotkiem do mięsa, aby był jak najbardziej płaski, można go delikatnie ponacinać.

Smarujemy kurczaka dokładnie wybraną marynatą i marynujemy przez 3-4 godzin (a najlepiej przez noc)

Pieczmy kurczaka na mocno rozgrzanym grillu lub w piekarniku, od czasu do czasu odwracając i smarując pozostałą marynatą.

Przed podaniem upewnij się, że mięsa jest dobrze upieczone. Podawać z marynatą (nie z tą partią, która miała styczność z surowym mięsem), można podawać z pieczywem, ryżem, pieczonymi ziemniakami, pieczonymi na grillu ananasami lub innymi „grillowalnymi" owocami.

Danie przysadzone na grillu będzie kulminacją przyjęcia z grilla.
Jako że składniki są dość ostre należy zachować ostrożność.

1 comment for “Kurczak Piri-Piri (polecamy)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *